MŰHELY // ONYX

Metamorfózis

Az étterem teljes átalakulásának folyamata. Az enteriőr, a munkafolyamatok és az étterem filozófiájának átalakulása a fenntarthatóságot szem előtt tartva. A változás mérföldköveinél egy-egy esemény alkalmával bepillantást engedünk a nagyközönség számára a folyamatba.

A Metamorfózis 2020. novemberében vette kezdetét az Utolsó Vacsora eseménnyel, ahol a régi menüsort utoljára kóstolhatták meg a vendégek az ONYX falai között. Az utolsó „fogás” egy kalapács volt, amivel a jelenlévők szimbolikusan megkezdték az étterem lebontását.

A következő mérföldkő a 2021. májusi SITT street fine dining esemény volt, amikor megünnepeltük az étterem bontásának befejezését.

Ezt követte a Dekonstrukció vacsora 2021. júniusában. A négy estén megrendezett vacsora alkalmával elköszöntünk a régi menüsor fogásaitól a már vakolatig bontott étterem falai között. A fogásokat alkotóelemeikre bontottunk csak úgy, mint magát az éttermet, hogy valami letisztultabbat és újat alkossunk belőle.

2021. júliusában elbúcsúztunk az étterem 14 éve alatt összegyűlt tárgyaitól is a Relikvia emlékvásár alkalmával. A vasárnap reggeli vásáron befolyt összeget a gasztronómiai szakkönyvtár létrehozására fordítjuk, mellyel a jövő fiatal tehetségeit szeretnénk segíteni, hogy szakmájuk kiemelkedő alakjaivá válhassanak.

Metamorfózis mérföldkövei

2022
2022

Sauska x Műhely: Nagyágyúk találkozása

Egy kötetlen este a Műhelyben, élő legendák és világbajnok pezsgők társaságában.
Kóstold meg a 2022-es Champagne & Pezsgő Világbajnokságon arany – és ezüstérmekkel díjazott pezsgőket a készítőkkel, a Sauska családdal és az Onyx Alkotói Közösséggel! Az este folyamán nem csak Sauska Krisztiánnal nyílik alkalmad koccintani, de a Piper-Heidsieck legendás pezsgőmesterével, Régis Camus-vel is megismerkedhetsz!

Műhely x MOME: A Gerbeaud örökség

164 év örökség - 9 tárgytervező - 9 tradicionális desszert - 9 kortárs koncepció – 2 nap
A Műhely és a leendő ONYX célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, ami a tudomány, a gasztronómia és a művészet összefonódásán alapszik. A Műhelyben, a kísérleti konyhán kívül gasztronómiai könyvtár és kerámiaégető kemence is helyet kapott, amelyeknek fontos szerepe van étel- és tárgytervezési folyamataink mellett utánpótlás-nevelés programunkban is.

METROPOLISZ II: Szagok- Illatok

Második tanulmányutunkon közösségi tesztebédre hívtuk vendégeinket a nagyvárosi piacra augusztusban. Erre a napra beköltöztünk a Hunyadi téri vásárcsarnok egy üresen álló húsboltjába, ahol – MEGÉRKEZÉS, FASOR és a RAKPART elnevezésű fogásinkat kóstolták meg vendégeink a készülő új METROPOLISZ menüsorból.


METROPOLISZ I: Indulás – Érkezés

Elfeledett vagy soha fel nem fedezett szépségeire és érdekességeire rácsodálkoztunk egy turista szemüvegén keresztül. A fények, a hangok, a zajok és a szagok szinte sokkhatásként érik az embert, amikor megérkezik a nagyvárosba. Ismeretlen, izgalmas káosz ez, amely feltérképezésre vár. A városi utazás élményéről szól a következő konceptuális menüsorunk, a METROPOLISZ.


2021
2021

ALAPOZÁS - Egy új fejezet kezdete

Az ALAPOZÁS egy rendhagyó eseménysorozat, ahol vendégeink kipróbálhatták és véleményezhették ételeinket, italainkat és eszközeinket a műhelyasztalnál az Alkotói Közösséggel együtt. November 18-tól minden héten, 3 napon keresztül volt lehetőség részt venni az ALAPOZÁS eseményein, ahol első konceptuális Műhely menünk, a META/MORFÓZIS fogásait kóstolhatták és véleményezhették. A fogások és a menü tervezésénél visszatekintettünk az elmúlt egy év történéseire.


RELIKVIA emlékvásár

A RELIKVIA emlékvásáron az ONYX olyan ikonikus tárgyait bocsájtottuk vásárba, melyeknek 14 éves fennállásunk alatt kiemelkedő szerepe volt abban, hogy a nálunk elköltött étkezések igazi élménnyé váljanak, és, hogy az ONYX Magyarország első két Michelin csillagos étterme legyen. Az így befolyt teljes összeget egy Magyarországon egyedülálló, nyitott szakkönyvtár létrehozására fordítjuk, amivel jövő fiatal gasztronómiai szakembereit szeretnénk támogatni, hogy szakmájuk kiemelkedő alakjaivá válhassanak.


DEKONSTRUKCIÓ

Négy estére megnyitjuk az átalakítás alatt álló ONYX-ot, hogy bepillantást engedjünk az étterem Metamorfózisának következő állomásába.

Lebontottuk az éttermet, most elemeire szedjük a régi menüsort és létrehozunk valami teljesen újat. Ez a DEKONSTRUKCIÓ.SITT

A novemberi Utolsó Vacsorával megkezdődött az étterem külső-belső átalakulása, az ONYX Metamorfózis. Az átalakulásunk újabb mérföldkőhöz érkezett: befejeztük a bontást! A felújítás során keletkezett hulladék, bontott tégla és beton szép lassan átadja helyét az építkezésnek. A bontás befejezését a SITT eseménnyel ünnepeltük, ami egyben inspirációja is a kifejezetten erre az estére megalkotott ételeknek. A SITT helyszíne az étterem előtti Oroszlános kútnál volt, ahova egy street fine dining eseményt álmodtunk meg három kóstoló fogással, az ONYX14 születésnapi tortával, sok pezsgővel és Veletek.


2020
2020

Utolsó Vacsora

2020-ban egy új időszámítás vette kezdetét az Onyx életében: belevág tunk az Onyx metamorfózisba, az étterem külső-belső megújításába és novemberben megrendeztük Az Utolsó Vacsora elnevezésű vacsora-for gatást, amivel elbúcsúztunk egy sikerek időszaktól és elindultunk egy izgalmas új úton. Az Utolsó Vacsora nyolc résztvevőjét egy castingon vá lasztottuk ki, a vacsora utolsó fogásaként kalapácsot szolgáltunk fel és közösen elkezdtük az Onyx jelképes bontását.


2018
2018

2018-ban még nagyobb sikert értünk el: Közép-Kelet- Európában egyedüliként lettünk két Michelin-csillagosak. A konyhát ekkor Mészáros Ádám chef irányította.


2016

2016-ban Széll Tamás és csapata a Bocuse d’Or európai döntőjét megnyerte, ami hatalmas elismerést hozott nemcsak a versenyzőknek és az étteremnek, hanem az egész országnak is.

2016


2011
2011

Az Onyx a nyitást követő negyedik évben, 2011. március 16-án szerezte meg az első Michelin csillagát, Szulló Szabina executive chef és Széll Tamás sous chef vezetésével.


2007

Az Onyx étterem a Vörösmarty téren, a Gerbeaud Ház oldalában nyitotta meg kapuit 2007 márciusában. A nyitás célja egyértelműen az volt, hogy Magyarországon is legyen nemzetközi mércével elismert étterem.

2007


A kedvezményezett neve: Gerbeaud Gasztronómia Kft.
A támogatott projekt címe: ONYX étterem és Műhely felújítás
Pályázat azonosító száma: ET-2021-02-049
A szerződött támogatás összege: 73.000.000 FT
A támogatás mértéke: 100%

A támogatott projekt tartalmának rövid bemutatása: Az ONYX étterem és Műhely keretein belül a két Michelin-csillaggal rendelkező fine dining étterem mind külsőben mind szervezeti felépítésében jelentősen átalakul. A cél egy élményműhely kialakítása, amely a világ minden tájáról, Magyarországot is beleértve, vonzza a látogatókat, ezzel hazánk turizmusára multiplikátor hatást gyakorolva.

A támogatott projekt befejezési dátuma: 2023.01.31.

A támogatott projekt a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében valósul meg.