News_2.jpg

Kutatóchef az Onyxnál – Várvízi Péter csatlakozik Mészáros Ádám csapatához

Várvízi Péter példaértékű tudásvágyával a mai magyar csúcsgasztronómia figyelemreméltó alakja. Neve egyet jelent a tudatos, kifinomult, okos konyhával. Októbertől – eddigi pozícióját is megtartva – Mészáros Ádám oldalán kutatóchef poszton segíti az Onyx étterem új kísérletező és fenntartható működését.  

Minden munkában a tudások közötti kölcsönhatás a legfontosabb, hiszen ez hordozza magában a folyamatos fejlődést. Bizonyos kérdésekre nem tudunk választ adni pusztán kreativitásból, zsenialitásból, intuícióból. Van, hogy a tudományos megközelítés szükséges a megoldáshoz.

Várvizi Péter végzettsége szerint szakács és élelmiszermérnök.  Tudása a tudomány és a gasztronómia metszete. Közreműködésével új dimenzió nyílik meg az Onyx életében: formabontó alkotási folyamat és egy út a környezetbarát, zero-waste konyhához.


 

Az Onyx is meghívást kapott a 2019-es Epicure fesztiválra

Az Epicure gasztrofesztivál évek óta vállalkozik arra, hogy Michelin csillagos séfeket gyűjtsön össze a világ különböző tájairól a festői környezetben elhelyezkedő zürichi Dolder Grand szállodába a közös alkotás jegyében. Ez 2014 óta sikerül is nekik, idén pedig séfünk, Mészáros Ádám is meghívást kapott a grandiózus rendezvényre.

A meghívott „csillagok”, köztük Christian Jürgens és Alain Passard, birtokba véve a szálloda fine dining éttermének konyháját négy egymást követő este kínálták az ottani séffel, Heiko Niederrel közösen összeállított saját 8-fogásos menüsoraikat.

A záróeseményen több mint 10 séfnek volt alkalma bemutatkozni éttermének egyik signature fogásával. Az Onyx standjánál Mészáros Ádám két sous cheffel kiegészülve a „Határon túl…” menüsorunk Töltött paprika fogását készítette el több mint 400 érdeklődőnek.

Hatalmas élmény és kiemelkedő lehetőség volt megmutatni magunkat top séfek között, akiknek dicsérő szavai biztosan itt csengenek még fülünkben egy ideig.

 

Onyx nyári szabadság

Az Onyx étterem nyári szabadság miatt augusztus 4-től augusztus 26-ig zárva tart. Mint minden évben idén is egyszerre megyünk el pihenni annak érdekében, hogy egész évben a maximumot nyújtsuk vendégeinknek. Augusztus 27-étől feltöltődve, új szakmai tapasztalatokkal bővülve várjuk Önöket újra a megszokott nyitvatartással.

Köszönettel,

az Onyx csapata

 

Sauska x Onyx X Herend

A kacsamájjal és hatputtonyos aszúval készülő Kacsamáj, kávé, mandula fogásunkat egy komoly projekttel egészítettük ki. Itt a júniusi újdonság az Onyxtól.

Az ötlet megvalósításában hajtóerő volt a Made in Hungary, vagyis a Dining Guide és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia által szorgalmazott éttermi mozgalom, mely két kiváló, méltán híres magyar alapanyagot – kacsamájat és hat puttonyos Tokaji aszút – ad top séfek kezébe, hogy azok saját értelmezésében készítsék el és tegyék fel az étlapjukra.

Az ételünk első ránézésre megtévesztő lehet, hiszen a kacsamájból készített mousse egy szarvasgomba formáját veszi fel. Azét a fehér szarvasgombáét, amely Magyarország akácerdeiben terem és édes íze teszi egyedülállóvá. A kacsamáj mellett a fogás másik fontos összetevője a Tokaji, melynek a legnemesebbjét, az aszúesszenciát használtuk az ételhez. A Sauska 2003-as itala egyedi külsőben és formában kerül prezentálásra.

Fontosnak tartjuk, hogy identitásunkat nemcsak az ételbe, hanem azokba a kerámiákba is belefogalmazzuk, melyekben a vendég elé kerül az étel. Ezt a törekvésünket sok esetben a fiatal képzőművészekkel való együttműködéseink viszik előbbre. A Made in Hungary fogásunknál más irányból közelítettünk: egy olyan kézműves terméken szerettük volna kínálni a kacsamájunkat, amely tökéletesen illeszkedik a magyar értékeket kidomborító koncepcióba. Egy igazi hungarikum, a világhírű márka, a Herendi Porcelánmanufaktúra szerencsére partnerünk volt a küldetés megvalósításában.

 

Ilyen volt a Gourmet Fesztivál 2019-ben

Köszönjük újra Gourmet Fesztivál, minden fogásunk elfogyott!

Reméljük annyira szerették az ételeinket, mint ahogy mi szerettük a vendégekkel való találkozást.

Jövőre találkozunk!

 

Onyx sercli kenyértányéron tálalva a Gourmet Fesztiválon

Harmadik éve vagyunk jelen a Gourmet Fesztiválon, amely minden évben más tematikával állítja kihívás elé a magyar gasztronómia legjobbjait. Az idei sör, paprika, sercli hármasból álmodott BBQ marhafartő ételünk a marhacomb legszaftosabb, serclinek is nevezett részéből készült egy saját értelmezésű BBQ mártással, melybe borjú jus, sült alma és kápia paprika is került. A méretes “serclit” egy kovászos kenyér krutonra helyeztük, illetve Roscoff-hagymalekvárral, füstölt kápiadarabokkal és mikrozöldségekkel tettük még izgalmasabbá.

Nemcsak a BBQ marhafartő étel az egyetlen, amelybe Mészáros Ádám chef belefogalmazta a paprikát. Abba a velős-csülkös pacalba is kerül a fűszerből, amelyet vasárnap készít majd bográcsban édesapjával együtt a fesztivál új, Paprika Pop-up nevű helyszínén.

Viszünk magunkkal egy kis ízelítőt is a “Határainkon túl…” menünkből is, hiszen a menüsor desszertjének lelkét adó kenyérfagylalt is megtalálható lesz az Onyx standnál, ezúttal paprikás és sörös kiegészítőkkel.

Tavaly agyagtányérokkal igyekeztünk megfelelni a fesztivál környezettudatosságának, idén a tematikától ihletve kenyértányérokat készített az Onyx konyhai csapata. A több ezer, ehető kenyértányér minden darabja különleges, egy azonban mégis kiemelkedik közülük, hiszen a címkéjén szereplő vonalkód egy különleges dátumot - második Michelin csillagunk kihirdetésének napját: 2018.03.26. - rejti. E kedves emlék szerencsés megtalálóját egy Onyx vacsorával lepünk meg partnerével együtt.

Várunk mindenkit egy két csillagos kóstolóra május 16-ától 19-éig!

 

Onyx szakács a Châine des Rôtisseurs 2. helyezettje

Idén XXIV. alkalommal rendezték meg a „Jeunes Chefs Rôtisseurs” 27 alatti fiatal szakácsok nemzeti válogató versenyét. A versenyzőknek egy előzetesen kihirdetett, valamint a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár alapanyagai felhasználásával kellett 3-fogásos menüsort készíteniük.

Az Onyx egyik fiatal szakácsa, Akács István képviselt minket fantasztikus eredményt elérve, hiszen munkáját 2. helyezéssel díjazta a szakmai zsűri.

Szintén óriási büszkeség, hogy a zsűri egyik tagja a Gerbeaud Gasztronómia Executive Chefje, Tóth Ágnes volt.

 
58378000_10161837794090533_2678608228765401088_n.jpg

SIKERÜLT** 

Soha nem felejtjük a pillanatot, amikor tavaly, 2018-ban, az első két Michelin csillagos magyar étteremmé váltunk.
Ez az elismerés volt mozgatórugónk az elmúlt évben, magabiztosságot adott ahhoz, hogy többet és keményebben dolgozzunk mint valaha. Csillagokkal keltünk és feküdtünk, de most végre örülhetünk. Semmit nem fogunk biztosra venni, a szorgalmunk töretlen.

A csillagjaink 2019-ben is továbbragyognak!

 
55803411_2159662350736477_5505359779469459456_o.png

Boldog Születésnapot, Onyx!

Idén 12. születésnapunkat ünnepeljük. Hosszú utat tettünk meg idáig - vérrel, verejtékkel és könnyekkel. A cél - amelyet a Gerbeaud Gasztronómia tulajdonosai jelöltek ki - hogy Michelin-csillagra méltó éttermet hozzunk a belváros szívébe. A mi küldetésünk, hogy továbbra is bizonyítsuk felkészültünk erre a feladatra.

Várjuk a következő 12 évet!

Szeretettel,

Onyx étterem

 

Norlan Rauk Heavy Tumbler

Köztudott, hogy Mészáros Ádám séfünk megszállottja a kortárs tervezőkkel való közös munkának: nem egy ételünket szervírozzuk egyedi tányérokon, amelyek a séf és a művész közötti együttműködés eredményeképpen jöttek létre.

Nincs ez másképp most sem: idén a HOOH Studio finomkezű művészeire esett a választás. Norbert, Anna és Ádám éjt nappallá téve dolgozott a közös koncepción, különös figyelmet fordítva az étel és a tányér fúziójára az asztalon, valamint a hagyomány és technológia találkozására. A pohár talpa szervesen illeszkedik bele a megálmodott tál barázdáiba, a mintázat a talp formájának leképeződése.

Ahogy az étel egyszerű, a tál hagyományos, szikár és rusztikus, ez a két elem ellensúlyozza a Norlan Rauk Heavy Tumbler whisky-s pohár precíz és technológia-orientált poharát. A közös munkát összhang, profizmus és alázat jellemezte, mintha csak az étterem konyháján lennénk.